KP.RUПолк. Виктор БАРАНЕЦ  Британското Министерство на отбраната твърди, че основните

...
KP.RUПолк. Виктор БАРАНЕЦ  Британското Министерство на отбраната твърди, че основните
Коментари Харесай

Украйна хвърля в боя резерва Русия унищожи Чалънджър 2

KP.RU
Полк. Виктор БАРАНЕЦ
 
Британското Министерство на защитата твърди, че главните английски тежки танкове " Чалънджър 2 " в никакъв случай не са били изумени от противников огън. Но щом тези бойни машини се появиха в Запорожие, една от тях се трансформира в купчина пламнал скрап. Другите бързо се отдръпнаха от бойното поле. И една красива легенда, предопределена да живее дълго, си отиде. Създателите на този танк тръбяха, че след модернизацията си той е станал вечен. Руските бойци ги опровергаха.
Тази " утилизация " ще влезе в Книгата на върховете на Гинес и Русия е първата страна в Европа, унищожила прехваления английски танк.
Струва си да си спомним Зеленски, който не толкоз от дълго време разгласи " победа " с новината, че Лондон е дал на Киев цели 14 танка. А някогашният боен министър Олексий Резников сътвори рекламно шоу, като се качи на една от бойните машини и целуна прашната й ризница.
В интерес на истината би трябвало да признаем, че осъвремененият " Чалънджър 2 " е сериозна машина и с право влиза в десетте най-хубави танка в света. Има мощно нарезно оръдие, акуратен мерник и доста ефикасна система за ръководство на огъня. Но макар много мощния си мотор този танк, заради огромното си тегло (62,5 т) е муден като пълен носорог.
Ето за какво британските военни специалисти предупреждаваха, че на меките и влажни южни съветски черноземи " Чалънджър 2 " е изложен на огромен риск. Затова английските съветници желаеха от украинските командири да вкарват танка в борба единствено по сухи и твърди пътища. И да не излиза на предна линия, с цел да не получи снаряд или ракета челно или в профил.
Имаше и едно екзотично условие - във всеки английски танк, трансфериран в Украйна, трябваше да има заложени експлозиви - в случай че машината бъде ударена, оживелите членове на екипажа безусловно би трябвало да я взривят. За да не доближат тайните й до руснаците. Излиза, че украинските танкисти влизат в пердах, прегърнали гибелен товар тротил.
Изискванията бяха доста. Например " Чалънджър " да не се употребява в тези зони на спора, където е допустимо нахлуване на съветската войска. На украинските танкисти бе подредено да създадат всичко допустимо, с цел да изтеглят машините от бойното поле, даже под противников огън. А най-добре да влизат в пердах напряко с камион за изтегляне.
В случая обаче има забавна детайлност - украинският екипаж на камиона, който теглел авариралия английски " Чалънджър 2 ", не изчака и избяга от бойното поле, забравяйки да го взриви.
След като танковете " Чалънджър 2 ", които Лондон и Киев пазят като яйца на Фаберже, към този момент са хвърлени в разход, това значи, че Украйна в действителност праща в пердах главните си запаси. Досега не са й помогнали доста.
Остава да чакаме американските танкове " Ейбрамс ", които Съединени американски щати дадоха обещание да доставят на Киев през есента. Но немските " Леопард " -и към този момент горяха и ще горят в зоната на Специалната военна интервенция...>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР